Name___________________________________ Directions: For the ...

By
Published by

Name___________________________________ Directions: For the ...

Published : Thursday, July 21, 2011
Reading/s : 87
Number of pages: 8
See more See less
Name___________________________________
Directions: For the following questions(s), use this passage adapted from Mark Kishlansky’s,
Patrick Geary’s, and Patricia O’Brien’s text,
Civilization in the West
.
September 11, 2001: A Turning Point
On September 11, 2001, four U.S. passenger planes were hijacked and used as flying bombs in a coordinated action
that targeted the World Trade Center and the Pentagon outside of Washington, DC.
Two of the four hijacked planes
slammed into the twin towers of the World Trade Center, and a third plane hit its mark by diving into the Pentagon.
The fourth plane crashed in a field in Pennsylvania, its suicide attack
foiled
by passengers who opposed their
captors.
More than 3,000 people were killed, thousands more were wounded, and the loss of property was
unprecedented
in the worst terrorist attack in history.
The events horrified people around the world who understood that two symbols of American global, financial, and
military dominance had been singled out in a carefully planned and executed mission of destruction.
Osama bin
Laden was identified as the source of terrorist devastation.
The event was immediately compared to the Japanese
attack on Pearl Harbor in 1941, which provoked the entry of the United States into World War Two.
President
George W. Bush declared, in the wake of the terrorist attacks, that the United States was entering “a new kind of
war,” one not waged between nations but one whose
stateless enemy
would be sought out and hunted down.
Terrorism had long plagued Europe and the Middle East, but the September 11 attacks marked the first time in
history that an act of terrorist warfare by an external enemy took place on American soil.
This terrorist attack event
marked a turning point in the struggle against terrorism and a new focus in state security measures of western
governments.
It also marked the beginning of a new war.
Osama bin Laden, a Saudi Arabian millionaire, who had been trained by the U.S. Central Intelligence Agency, had
fought against the Russians in Afghanistan between 1980 and 1989.
In June 2001, bin Laden called on the Muslims
of the world to mobilize themselves into a general
jihad,
or holy war, against their enemies.
It was three months
after this call-to-arms, that terrorists dealt their most extreme blow against the United States.
Because of this new threat, the Americans and their allies in Europe and throughout the world joined forces in
pledging to eradicate terrorism.
Stringent security measures in airports and public places were instituted worldwide
as nations faced harsh new political realities, including incidents of bioterrorism—��germ warfare against civilians—��
that took
place in the United States in the months following the September terrorist attacks.
When the European
Union and the United States passed new laws and directives to combat terrorism, critics feared the curtailment of
civil liberties.
Racist incidents against Muslims and Arabs mounted, even as European and American leaders
stressed that bin Laden and his network was nonrepresentative and fanatical fringe within the Muslim world.
In
October 2001, less than a month after the attacks, the United States and Great Britain began massive bombing of
Afghanistan, the small mountainous country said to be
harboring
bin Laden, after the Taliban, the fundamentalist
Muslim ruling group, refused to hand bin Laden over to the United States.
1.
Which sentence best states the central point of this passage?
a.
Acts of terrorism have increased to the point that countries all around the world must unite in an
effort to end them.
b.
Osama bin Laden has challenged Muslims around the world to participate in a war against their
enemies.
c.
The tragic events of September 11, 2001, resulted in many changes in the U.S. and around the
world.
d.
Americans and their allies throughout the world have united together in an effort to stop terrorism.
2.
What question would best help the reader discover the major points of this passage?
a.
Who was responsible for the attack on September 11?
b.
How did terrorists attack the United States on September 11?
c.
Why did terrorists attack the United States on September 11?
d.
In what ways was September 11 a turning point?
3.
Using this dictionary entry, what is the best definition of
foiled
as it is used in paragraph one?
foil\vt\ 1.
To prevent from attaining an end; 2.
To back or cover with foil
foil\n\ 1.
A fencing weapon
foil \n\ 1.
Very thin sheet of metal.
a.
To prevent from attaining an end
b.
To back or cover with foil
c.
A fencing weapon
d.
Very thin sheet metal
4.
Examine the meaning of the following word parts:
un
pre
not
before
Using the meaning of these word parts and the context of the sentence, choose the best definition of
unprecedented
in paragraph one.
a.
A previous example
b.
Not having occurred previously
c.
Affecting a large group
d.
Very expensive
5.
Examine the meaning of the word part
less
.
less
without
Choose the best definition of the phrase,
stateless enemy
, according to the way it is used in paragraph two.
a.
An enemy no associated with a group of people
b.
Without an identified enemy
c.
An enemy not associated with a government
d.
An enemy having no social position
6.
According to the context, what is the definition of
jihad
as it is used in paragraph three.
a.
Call to prayer
b.
Plan for unification
c.
Pilgrimage to Mecca
d.
A war waged on behalf of Islam
7.
According to the context, what is the best definition for
harboring
as it is used in the fourth paragraph.
a.
Having a body of water
b.
Giving shelter or refuge
c.
Sitting in a port for ocean vessels
d.
Celebrating
8.
The implied main idea of paragraph one is:
a.
Planes destroyed the World Trade Center on September 11, 2001.
b.
Over 3,000 people were killed in a terrorist attack on September 11, 2001.
c.
Terrorism has gotten out of control in the U.S. and around the world.
d.
The worst terrorist attack in history occurred on September 11, 2001, in the the United States.
9.
Which sentence is the topic sentence of paragraph two?
a.
The events horrified people around the world who understood that two symbols of American
global, financial, and military dominance had been singled out in a carefully planned and executed
mission of destruction.
b.
Osama bin Laden was identified as the source of terrorist devastation.
c.
President George W. Bush declared, in the wake of the terrorist attacks, that the United States was
entering “a new kind of war,” one not waged between nations but one whose stateless enemy
would be sought out and hunted down.
d.
This terrorist attack marked a turning point in the struggle against terrorism and a new focus in
state security measures of western governments.
10.
According to the passage, the September 11 attacks
a.
Were the first acts of terrorism warfare by a foreign enemy on American soil.
b.
Were impulsive acts planned hastily by an angry group of terrorists.
c.
Were orchestrated by a Russian Muslim who fought against the U.S. in Afghanistan.
d.
Were different from the attacks on Pearl Harbor in 1941.
11.
What inference can be drawn from paragraph three?
a.
Osama bin Laden is the world leader of the Muslim faith.
b.
Osama bin Laden wrote the Koran, the Muslim holy book.
c.
Osama bin Laden had great influence on the Muslims who committed the acts of terrorism.
d.
Osama bin Laden is waging war against the world on behalf of all Muslims.
12.
The two symbols mentioned in paragraph two are:
a.
Afghanistan and the Middle East
b.
The United States and Europe
c.
The World Trade Center and the Pentagon
d.
Muslims and Arabs
13.
What is the irony expressed in paragraph three?
a.
Osama bin Laden fought in the United States army against Afghanistan.
b.
Osama bin Laden is a millionaire, who doesn’t need money to get what he wants.
c.
The United States taught Osama bin Laden warfare tactics, which he then used against America.
d.
Osama bin Laden wants the Muslims to unite in a general jihad.
14.
Which sentence is the implied main idea of paragraph four?
a.
Innocent Muslims and Arabs around the world have been unfairly attacked as a result of the war
on terrorism.
b.
The attack on the U.S. led to several new measures.
c.
Security measures have been enforced in public places worldwide in order to thrwart terrorism.
d.
Afghanistan was bombed as a result of harboring bin Laden.
15.
What inference can be drawn from paragraph four?
a.
Osama bin Laden is attacking innocent Arabs and Muslims around the world.
b.
Osama bin Laden is conducting germ warfare.
c.
Afghanistan is an enemy of Osama bin Laden.
d.
Osama bin Laden represents the view of just a small group of Muslims.
16.
What is the relationship expressed between these two sentences from paragraph two?
“The event marked a turning point in the struggle against terrorism and a new focus in state
security measures of western governments. It also marked the beginning of a new war.”
a.
Addition
b.
Comparison
c.
Contrast
d.
Cause and effect
17.
What is the relationship expressed between the parts of this sentence?
“Terrorism had long plagued Europe and the Middle East, but the September 11 attacks marked
the first time in history that an act of terrorist warfare by an external enemy took place on
American soil.”
a.
Addition
b.
Contrast
c.
Comparison
d.
Cause and effect
18.
Which pattern of organization does the author use in paragraph four?
a.
Listing
b.
Comparison/contrast
c.
Classification
d.
Cause and
effect
19.
“Osama bin Laden, a Saudi Arabian millionaire, who had been trained by the U.S. Central Intelligence
Agency, had fought against the Russians in Afghanistan between 1980 and 1989.”
The
above sentence is a statement of:
a.
Fact
b.
Opinion
c.
Both fact and
opinion
d.
Informed opinion
20.
“More than 3,000 people were killed, thousands more were wounded, and the loss of property was
unprecedented in the worst terrorist attack in history.”
The above statement is a statement of:
a.
Fact
b.
Opinion
c.
Both fact and opinion
d.
Neither fact nor opinion
21.
What background information would be most helpful in understanding this passage?
a.
Knowledge of bioterrorism
b.
Knowledge of the Muslim faith
c.
Knowledge of the Central Intelligence Agency
d.
Knowledge of Afghanistan
22.
What is the overall tone of this passage?
a.
Emotional and biased
b.
Confident and admiring
c.
Anxious and doubtful
d.
Matter-of-fact and factual
23.
What is the primary purpose of this passage?
a.
To persuade the reader that the terrorist attack on September 11, 2001 offers proof that the Muslim
faith encourages terrorism.
b.
To inform the reader about the effects of the terrorist attack on September 11, 2001
c.
To entertain the reader with a harrowing story of a terrorist attack on September 11, 2001
d.
To convince the reader about the importance of safety measures in public places
24.
Which college course would most likely study this excerpt from a textbook?
a.
Sociology
b.
Psychology
c.
History
d.
Philosophy
25.
Complete this outline of important ideas from paragraph four using the options below?
D.____________________________________
1.
America and Europe pledge to eradicate terrorism
2.
Adoption of stringent security measures
3.
New law and directives
4.
Racists incidents against Muslim and Arabs
5.
Bombing of Afghanistan
a.
Causes of September 11, 2001
b.
Examples of the fight against Osama bin Laden
c.
Reasons for eradicating terrorism
d.
Effects of September 11, 2001
Answer Key:
1.
C
2.
D
3.
A
4.
B
5.
C
6.
D
7.
B
8.
D
9.
D
10.
A
11.
C
12.
C
13.
C
14.
B
15.
D
16.
D
17.
B
18.
D
19.
A
20.
C
21.
A
22.
A
23.
B
24.
A
25.
B
Be the first to leave a comment!!

12/1000 maximum characters.